divendres, 30 de maig del 2014

Les característiques del so

·L'altura o to

L'altura o to és la característica que ens permet diferenciar un so agut d'un greu. L'altura ve produïda pel nombre de vibracions per segon (freqüència), així a major nombre de vibracions per segon més agut és el so, i a menor nombre de vibracions més greu és el so. La successió de sons de diferents altures ens dóna la melodia.


Major Freqüència
Menor Freqüència
·L'altura ve determinada per:
La grandària: com més gran sigui un instrument més greu serà el so que produeixi, com més petit més agut serà el so.

La longitud: com més llarga sigui una corda més greu és el so, com més talla més agut, per això hi ha instruments que tenen cordes de diferent longitud. També com més llarg sigui el tub d'un instrument de vent, més greu serà el seu so i com més curt més agut.

La tensió: com més tibant estigui una corda, més agut és el so i com menys tibant, més greu.

La pressió: a major pressió de l'aire més agut serà el so i viceversa.


·La intensitat

És la qualitat que ens permet distingir entre sons forts o febles. La podem definir com la força amb la qual es produeix un so. A més de l'amplitud en la percepció de la intensitat, influeix la distància al fet que es troba situat el focus sonor de l'oïdor i la capacitat auditiva d'est.
Major Amplitud d'ona
Menor Amplitud d'ona
·La durada

És la característica del so que ens permet diferenciar sons llargs de sons curts. La podem definir com el temps de permanència d'un so. La successió de sons de diferent durada ens dóna el ritme.
So llarg
So curt
·El timbre

El timbre és la qualitat del so que permet distingir la mateixa nota produïda per dos instruments musicals diferents. A través del timbre som capaços de diferenciar, dos sons d'igual freqüència (altura o (to), i intensitat.

So normal
So complex


1 comentaris:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Best Web Hosting Coupons